info@013taxaties.nl

013 711 30 58

Een woning aankopen

Wat moet u doen als u een woning wilt gaan kopen? In dit artikel neem ik u mee in de stappen die gezet moeten worden bij de aankoop van een woning. Het begint met het bekijken van de mogelijkheden.

Mogelijkheden bekijken
Om de woningmarkt op te gaan moet u weten hoeveel u kunt besteden. Hoeveel van dit geld kan geleend worden bij een hypotheekverstrekker en wat kan er eventueel aan eigen geld ingelegd worden. Het is verstandig om met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan. Die kan samen met u bekijken wat u zou kunnen lenen bij een hypotheekverstrekker. Samen met de adviseur kunt u alles doorrekenen, zodat u weet wat u kan besteden aan een woning. Hierbij wordt gekeken naar het maximaal te lenen bedrag, de maandlasten, de looptijd van de lening en welk rente percentage hier aan verbonden is. Dit is een belangrijke stap, aangezien er in deze woningmarkt snel geschakeld moet worden. Het is daarom van essentieel belang dat u weet wat uw mogelijkheden zijn.

Heeft u al een eigen woning? Dan is het goed om een vrijblijvende waardebepaling door een NVM makelaar te laten uitvoeren. Hierdoor weet u wat uw eigen woning oplevert en wat uw overwaarde is. De overwaarde zou u bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Woningen kiezen
Zodra u weet wat u kunt besteden kunt u de woningmarkt op. Het is verstandig om op voorhand een wensenlijstje op te stellen. Veel mensen hanteren onderstaande criteria:

  • Type woning;
  • Grootte van de woning;
  • Aantal slaapkamers;
  • Ligging nabij voorzieningen als supermarkten;
  • Ligging nabij scholen;
  • Kindvriendelijke buurt.

Zo’n wensenlijstje biedt u houvast bij de zoektocht naar de geschikte woning voor u. Het is mogelijk om bij een NVM Makelaar een zoekprofiel in te stellen. Hierbij krijgt u het woningaanbod per dag via mail toegestuurd, vlak voordat het op Funda verschijnt. U heeft hiermee een informatievoorsprong.

Vervolgens gaat u de door u geselecteerde woning bezichtigen. Let hierbij op of de woning voldoet aan de door u vooraf geselecteerde eisen. Zodra u uw droomhuis heeft gevonden gaat u een bieding uitbrengen op de woning. Naast de hoogte van de bieding is het belangrijk om te kijken welke voorwaarden u aan uw bieding wilt verbinden.  Denk daarbij aan het voorbehoud van financiering of het voorbehoud van een bouwkundige keuring.

Aankoopmakelaar
Het aankopen van een woning is een grote stap. Niet voor niets dat veel mensen een aankoopmakelaar in de arm nemen om hen te begeleiden bij de aankoop van een woning.  Een aankoopmakelaar met zijn unieke markt- en productkennis kan u meer inzicht geven in bijvoorbeeld bouwkundige zaken. Daarnaast helpt de aankoopmakelaar met het formuleren van een bieding. Mocht de woning aangekocht zijn, dan zal de aankoopmakelaar de koopovereenkomst controleren en met u doornemen. Het is dus zaak uw aankoop goed voor te bereiden. Ook voor het kopen van een woning geldt: kom niet onbeslagen ten ijs. Ofschoon we deze uitdrukking met deze zachte winters helaas niet letterlijk kunnen nemen, wensen wij u voor succes met uw zoektocht naar uw droomwoning.